Navigera på webbplatsen Navigera Kontakta oss

Publicerat tisdag 12 maj 2020 i Digitalt

Alternative Text Skrivet av Edvin Uddfalk

Gratis hemsida – hur man skaffar en och vad man får

”Gratis hemsida” är en väldigt vanlig sökning på Google och det är inte så jättekonstigt att många företag annonserar på just detta sökord. Den ena tjänsten har ett helt unikt verktyg där du kan göra hemsidor gratis, den andra tjänsten är bäst i Sverige för andra året i rad och erbjuder gratis hemsidor till alla sina kunder. Men är det sant? Finns det verkligen företag som erbjuder gratis hemsidor, och vad innebär egentligen en gratis hemsida? Låt oss ta reda på det.

Att söka efter ’gratis hemsida’ på Google kan verka desperat och detta är något som företag drar nytta av. De vet nämligen att de som söker efter att få skapa sin hemsida gratis troligtvis saknar teknisk kompetens, pengar eller inte är särskilt bevandrade på internet. Missta mig inte nu, jag menar inte att människor som söker efter gratis hemsidor per automatik är korkade. Vad jag menar är att sökfrasen gratis hemsida har blivit något av en helig graal för hemsideleverantörer och webbyråer.

Genom att annonsera på detta sökord kan de nämligen fånga in kunder som tror att de ska få en gratis hemsida men som istället börjar prenumerera på en hemsidetjänst eller till och med köper en hemsida. Hur går det till? Låt mig förklara;

Om jag söker efter gratis hemsida på Google och klickar in på en av de fyra annonser som listas som första resultat och då möts av en landningssida med budskapet ”Skapa din hemsida gratis – första 3 månaderna kostnadsfritt” är jag troligtvis extremt lätt att övertala om att just den här ”gratis” hemsidan faktiskt är prisvärd för mig – även om den inte är gratis efter tre månader. Med hjälp av ren psykologi går det att få en person som söker efter en gratisprodukt att istället köpa en produkt som kostar pengar.

Vilka erbjuder gratis hemsida på riktigt?

Det finns en uppsjö av leverantörer som erbjuder gratis hemsidor och det gäller att se hur erbjudandet faktiskt ser ut och vad som ingår innan man bestämmer sig för att välja en leverantör och skapa sin nya hemsida med. Det man ska tänka på är att den hemsida som är gratis att skapa oftast är ett sätt för företag att fånga blivande kunder på. Därför har gratisversionerna ofta extremt begränsad funktionalitet och det finns sällan möjlighet att lägga till sin egen domän. Några viktiga aspekter som kan vara värda att hålla utkik efter är dessa;

  • Hur mycket funktionalitet finns det i gratisversionen?
  • Visas leverantörens egna logotyper och annonser på hemsidan?
  • Är det möjligt att skapa obegränsat med innehåll?
  • Vilka möjligheter finns för hemsidans SEO?

Gratis hemsida eller hemsida som kostar pengar

Det finns vissa nackdelar med att skapa en hemsida genom ett gratisverktyg och det kan vara värt att ha dessa i åtanke när man bestämmer hur man vill göra. Bland annat är det en god idé att väga för- och nackdelar mot varandra. Det kan sluta med att du faktiskt väljer att betala för en hemsida istället.

Ett exempel; för ett företag är det nödvändigt att förmedla en seriositet genom sin hemsida. För att människor och webbplatsbesökare ska vara villiga att betala företaget för en utförd service eller en produkt behövs ett förtroende. Detta förtroende byggs upp genom att besökaren känner en viss seriositet i hemsidan som företaget har, det kan exempelvis handla om en tilltalande design, välkända betallösningar eller välformulerade texter. Om ett företag använder en tjänst som erbjuder gratis hemsidor finns risken att denna seriositet inte förmedlas och således stjälper företaget i fråga. Det blir därför som sagt högst relevant att väga för- och nackdelar mot varandra för att kunna besluta vilken väg man vill gå.

Ett annat exempel kan vara möjligheten att växa med sin hemsida, eller att låta sin hemsida växa i takt med bolaget eller verksamheten. För att detta ska vara möjligt behöver det finns obegränsat med möjlighet för att addera sidor, innehåll, bilder, text, videos och länkar på din hemsida. Vissa tjänster som erbjuder gratis hemsidor till konsumenter erbjuder också obegränsat innehåll medan vissa andra har valt att begränsa innehållet om man inte uppgraderar kontot till en betalplan.

Avslutningsvis

Det finns vissa fördelar med att skapa en gratis hemsida. Om man bara behöver komma igång med en hemsida snabbt för exempelvis ett hobbyprojekt, en mindre förening, en bostadsrättsförening eller liknande så kan en gratis hemsida vara precis det man behöver. Men om man representerar ett företag eller en seriös förening av något slag är min personliga rekommendation att leta efter andra lösningar att skapa sin hemsida på. Det finns många sätt att skapa en hemsida utan att behöva betala en halv förmögenhet, exemplet ovan är ett av dem.

Nackdelarna med en gratis hemsida väger mest i de flesta fall. Jag har tittat på några leverantörer när det kommer till gratis hemsidor och de flesta har gemensamt att man kan börja betala för deras tjänst och därmed få obegränsade möjligheter för hemsidan. Även möjlighet att addera sin egen domän (om man har en) kommer i betalplanerna.

Lycka till med din hemsida, oavsett vilken väg du väljer. Och kom ihåg – det går alltid att göra en ny hemsida, eller att göra om sin befintliga!

Fler nyheter