Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Metadata – Beskrivande information om data

Metadata – Beskrivande information om data

Metadata, eller meta taggar, utgör information om data. Medan själva datans ‘innehåll’ representerar den faktiska informationen – som texten i en e-post, bilderna i ett fotobibliotek eller transaktionshistoriken i en databas – beskriver metadata olika egenskaper hos dessa data. Det kan inkludera uppgifter som när data skapades, vem som skapade den, filstorlek, platsinformation och mycket annat, beroende på sammanhanget.

För sökmotoroptimering (SEO) är metadata avgörande eftersom det inte bara ger struktur och kontext till webbsidor, utan också hjälper sökmotorer att förstå innehållet på ett mer exakt sätt.

Gå direkt till:

 1. Vad är metadata?
 2. Metadata inom SEO (HTML)
 3. Vanliga typer av meta taggar inom SEO
 4. Det finns fler typer av metadata
 5. Inkludera meta taggar

Vad är metadata?

Metadata är information om data. Det är data som beskriver andra typer av data och ger struktur. Förutom de vanliga metadataelementen för SEO, såsom meta titlar och meta beskrivningar, inkluderar flera andra typer av metadata som är avgörande för att förbättra webbsidors prestanda och användbarhet samt för att ge instruktioner till sökmotorer och webbläsare. Här är några ytterligare exempel:, kontext eller egenskaper till den primära datan. Med andra ord utgör metadata en samling dataelement som ger information om andra data. Det hjälper till att organisera, identifiera, lokalisera och förstå den primära datan mer effektivt.

Exempel på metadata inkluderar

 1. Filmetadata: Filstorlek, filtyp, skapelsedatum, ändringsdatum osv.
 2. Bildmetadata: Kameramodell, exponeringstid, bländare, GPS-koordinater osv.
 3. Dokumentmetadata: Författare, ämne, titel, version osv.
 4. Webbsidemetadata (SEO-metadata): Meta titlar och meta beskrivningar som används för att beskriva innehållet på en webbsida för sökmotorer och användare.

Metadata har en central roll inom många områden, såsom vetenskaplig forskning, bibliotekskatalogisering, arkivering av digitala filer, datamanagement och inte minst inom digital marknadsföring och sökmotoroptimering (SEO). Genom att förstå metadata kan man förbättra organisationen, åtkomsten och användbarheten av data på ett strukturerat sätt.

Vi kan sökmotoroptimering.

Vi kan sökmotoroptimering.

Kontakta oss idag för att få skräddarsydd hjälp med SEO som passar just era behov och mål. Låt oss tillsammans öka er synlighet på nätet!

Kontakta oss

Metadata inom SEO (HTML)

Tidigare inom SEO användes webbplatsägare flitigt metadata för nyckelord (keywords) för att öka synligheten på sökmotorer. Denna metadata innehöll en lista med nyckelord relaterade till webbsidans innehåll. Tanken var att inkludera populära sökord för att höja webbsidans placering i sökresultaten.

Problemet var att många webbplatsägare överanvände denna teknik genom att fylla sina metadata med en stor mängd irrelevanta eller upprepade nyckelord, en taktik känd som “keyword stuffing”. Detta gjorde det svårt för sökmotorer som Google och andra att leverera relevanta och användarvänliga resultat till sina användare.

Som ett resultat av detta överanvändande och missbruk reviderade sökmotorer snabbt sina rankingalgoritmer och minskade betydelsen av metadata för nyckelord. Idag betraktas metadata för nyckelord som föråldrade inom SEO.

Vanliga typer av meta taggar inom SEO

Meta titel och beskrivning är två viktiga element inom SEO som påverkar hur er webbsida presenteras i sökresultat.

1. Meta Titel (Title tag):

Meta titeln utgör en viktig del av HTML-koden på varje webbsida. Den syns som rubrik i sökresultaten och fungerar som länktexten som användare klickar på för att besöka din webbsida.

En effektiv meta titel innehåller vanligtvis relevanta sökord och beskriver kortfattat sidans ämne. Det är viktigt att begränsa meta titelns längd till cirka 50-60 tecken för att säkerställa korrekt visning i sökresultaten.

2. Meta Beskrivning (Meta description):

Meta beskrivningen är en kort sammanfattning av innehållet på webbsidan. Den visas under meta titeln i sökresultaten och fungerar som en lockande beskrivning av vad besökaren kan förvänta sig på sidan.

Genom att optimera både meta titlar och meta beskrivningar med relevanta sökord och engagerande text kan webbplatsägare förbättra både synlighet och klickfrekvens (CTR) i sökresultaten, vilket i sin tur kan leda till ökad trafik och förbättrad SEO-prestanda för deras webbsidor.

Det finns fler typer av metadata

Förutom de vanliga metadataelementen för SEO, såsom meta titlar och meta beskrivningar, inkluderar flera andra typer av metadata som är avgörande för att förbättra webbsidors prestanda och användbarhet samt för att ge instruktioner till sökmotorer och webbläsare. Vidare är några ytterligare exempel:

 • Charset: Charset-metadata specificerar vilken teckenuppsättning (t.ex. UTF-8) som webbläsare ska använda för att tolka och visa innehållet på webbsidan korrekt.
 • Viewport: Viewport-metadata används i responsiv webbdesign för att kontrollera hur webbsidan ska anpassa sig och skalas på olika enheter och skärmstorlekar. Detta innebär att det är särskilt viktigt för att säkerställa en bra användarupplevelse på mobila enheter.
 • Robots: Robots-metadata används för att kontrollera hur sökmotorer och andra webbrobots ska bete sig på webbsidan. Detta kan inkludera instruktioner om att indexera sidan, följa länkar, eller inte indexera vissa delar av webbsidan.
 • Hreflang-taggar: Används för att informera Google om olika språkversioner av en webbsida, vilket är viktigt för internationell SEO.
 • Canonical-taggar: Används för att ange den “kanoniska” (ursprungliga och önskade) versionen av en webbsida när det finns flera liknande sidor med samma eller liknande innehåll.
 • Schema.org markup: Även om inte strikt metadata, kan strukturerad data eller schema markup användas för att ge extra kontextuell information till sökmotorer, vilket kan resultera i rikare sökresultat (t.ex. stjärnbetyg, händelseinformation, FAQ-snippets).

Dessa specialtaggar och metadata utgör användbara verktyg för webbplatser som vill optimera sin synlighet och presentation i sökresultaten, samtidigt som de följer bästa praxis för sökmotoroptimering och användarupplevelse. Att använda dessa korrekt kan göra betydande skillnad för hur väl en webbsida presterar i sökmotorernas resultat. Läs mer om vilken metadata Google kan läsa.

Inkludera meta taggar

För att inkludera meta data på en webbsida, vanligtvis för SEO-ändamål, lägger man vanligtvis till det i <head>-sektionen av HTML-koden på varje sida. Exempelvis, här är ett generellt sätt att inkludera meta titel och meta beskrivning:

<!DOCTYPE html>
<html lang=”sv”>
<head>
<meta charset=”UTF-8″>
<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>
<title>Din Meta Titel Här</title>
<meta name=”description” content=”Din Meta Beskrivning Här”>
<!– Andra relevanta meta taggar kan inkluderas här –>
</head>
<body>
<!– Resten av webbsidans innehåll här –>
</body>
</html>

Användning av CMS som WordPress

Om du använder ett Content Management System (CMS) som WordPress, finns det plugins som förenklar hanteringen och optimeringen av meta data för varje sida och inlägg. Exempelvis kan du använda plugins som Yoast SEO eller Rank Math för att hantera meta titlar, meta beskrivningar och andra SEO-relaterade inställningar direkt från din WordPress-administration.

Genom att använda dessa plugins kan du optimera och anpassa din webbsidas meta data utan att behöva ändra i själva HTML-koden manuellt för varje sida, vilket sparar tid och förenklar processen för SEO-optimering.