Navigera på webbplatsen Navigera
On-page SEO – Så ökar du din synlighet på nätet

On-page SEO – Så ökar du din synlighet på nätet

On-page SEO är en av flera viktiga faktorer som spelar in i hur effektiv en webbplats är i sökresultaten och påverkar sökmotoroptimering i sin helhet. Andra viktiga faktorer är bland annat Off-page SEO och teknisk SEO.

I den här artikeln kommer vi att titta på några av de viktigaste teknikerna för On-page SEO och hur du kan använda dem för att förbättra din webbplats.

Gå direkt till:

 1. On-page SEO och dess olika områden
 2. Tekniska aspekter av On-page SEO
 3. Såhär kan du förbättra din On-page SEO

Vad är On-page SEO?

On-page SEO är ett samlingsnamn för olika tekniker som används för att optimera innehållet på en webbplats och förbättra dess synlighet i sökmotorernas organiska sökresultat. On-page SEO omfattar olika element på webbplatsen som påverkar dess sökmotorvänlighet. Detta inkluderar nyckelord, innehållsstruktur, metadata, intern länkning, sidhastighet och mobilanpassning.

Varför är On-page SEO viktigt?

On-page SEO är en avgörande faktor för att din webbplats ska ranka högre i sökmotorer. Genom att optimera ditt innehåll och din webbplatsstruktur för sökmotorer kan du öka trafiken till din webbplats och därmed öka försäljningen, öka leads och förbättra ditt varumärkes kännedom. En väl optimerad webbplats är också viktig för att användare ska kunna hitta relevant information snabbt och enkelt.

Hur fungerar On-page SEO?

On-page SEO fungerar genom att förbättra de faktorer på din webbplats som påverkar dess sökbarhet och relevans för sökord och fraser. Sökmotorer använder komplexa algoritmer för att bestämma vilka webbplatser som ska visas högst upp i sökresultaten för en given sökfras. Genom att optimera din webbplats på rätt sätt kan du öka din chans att ranka högre i sökmotorerna och därmed locka fler besökare till din webbplats.

On-page SEO och dess olika områden

On-page SEO innehåller flera olika områden som påverkar hur sökmotorer bedömer och rangordnar en webbplats. Nedan är några av de viktigaste delarna för On-page SEO.

Sökmotorvänligt innehåll

 • Unikt och relevant innehåll: För att ranka högt i sökmotorerna är det viktigt att ha innehåll som är unikt, relevant och av hög kvalitet. Detta innebär att du behöver skapa innehåll som är relevant för dina besökare och som svarar på deras sökfrågor. Undvik att duplicera innehåll från andra webbplatser, eftersom detta kan påverka din sökordsoptimering negativt.
 • Användning av sökord: Sökord är centrala för all typ av SEO. Det är dock viktigt att undvika så kallad “keyword stuffing”, som innebär att man överanvänder sökord för att försöka manipulera sökresultaten. Använd sökord på ett naturligt sätt i rubriker, innehåll och meta-beskrivningar.
 • Bra struktur och läsbarhet: En välstrukturerad webbplats med bra läsbarhet för besökare är också viktigt. Detta innebär att du behöver använda bra rubriker och stycken, använda korrekt formatering och skapa innehåll som är lätt att läsa och förstå.

Sidtitel och meta-beskrivning

 • Vikten av sidtiteln och meta-beskrivningen: Sidtiteln och meta-beskrivningen är två viktiga texter att ha koll på. Sidtiteln syns i webbläsarfönstret och är också det som visas som rubrik i sökresultaten. Meta-beskrivningen är en kort beskrivning av sidans innehåll som också visas i sökresultaten. I kombination med varandra kan dessa element påverka både synlighet och klickfrekvens från sökresultat.
 • Tips för att skapa effektiva titlar och beskrivningar: För att optimera dina sidtitlar och meta-beskrivningar är det viktigt att använda relevanta sökord och skapa en tydlig, lockande rubrik och beskrivning som ger besökare en anledning att klicka på din länk.

URL-struktur

 • Vikten av en tydlig och användarvänlig URL-struktur: En bra URL-struktur kan påverka din sökmotoroptimering. Det är viktigt att ha en tydlig och lättförståelig URL-struktur som beskriver sidans innehåll på ett enkelt sätt. Detta gör det också lättare för besökare att navigera på din webbplats och hitta det innehåll de letar efter.
 • Tips för att skapa sökmotorvänliga URL:er: För att skapa sökmotorvänliga URL:er bör du använda relevanta sökord i URL:en och undvika användning av nummer och onödiga parametrar. En kort och tydlig URL är alltså att föredra.

Bilder och multimedia

 • Optimera bilder för sökmotorer: Bilder och rörligt material är ofta en stor del av många webbplatser. För att optimera bilder för sökmotorer bör du använda relevanta filnamn, alternativa texter och bildtexter. Det är inte så konstigt att sökmotorer efterfrågar denna information eftersom deras algoritmer inte kan se vad som finns på bilder. Detta gör det lättare för sökmotorer att förstå vad bilderna handlar om och kan också öka din synlighet i bildsökresultaten.
 • Använd alt-text: Alt-texter är en kort beskrivning av en bild som syns om bilden inte kan visas på grund av tekniska problem. Genom att använda relevanta alt-texter för dina bilder kan du också öka din synlighet i sökresultaten och förbättra din SEO.
On-page SEO och bilder

Optimera dina bilder för sökmotorer

Tekniska aspekter av On-page SEO

Förutom de innehållsrelaterade områdena som påverkar On-page SEO finns det också flera tekniska aspekter som kan påverka din webbplats synlighet i sökresultaten. Nedan är några av de viktigaste tekniska aspekterna.

Sidhastighet och prestanda

Sidhastighet och prestanda är viktiga faktorer för SEO. Sökrobotar föredrar webbplatser som laddar snabbt eftersom det ger en bättre användarupplevelse. En webbplats som laddar snabbt kan också få en högre placering i sökresultaten.

För att förbättra din sidhastighet kan du använda verktyg som exempelvis PageSpeed Insights för att identifiera problem på din webbplats som påverkar laddningstiden. När du använder PageSpeed Insights får du en tydlig lista över saker som redan är bra, sådant som kan bli bättre och sådant som är dåligt. Sedan är det bara sätta igång och göra det bättre.

Mobilanpassning

Mobilanpassning är viktig för SEO eftersom allt fler sökningar görs från mobila enheter. Google har också introducerat en algoritm som känner av om en webbplats är mobilanpassad eller ej, vilket innebär att webbplatser som inte är mobilanpassade kan straffas i sökresultaten.

För att optimera för mobilanvändare bör du använda responsiv design, som automatiskt anpassar webbplatsen efter den enhet som används. Det är också viktigt att använda större text och knappar för att göra det lättare för användare att navigera på din webbplats från mobila enheter.

Säkerhet och SSL-certifikat

SSL-certifikat är viktiga för SEO eftersom de säkerställer att all kommunikation mellan webbplatsen och användare är krypterad. Google har också gjort SSL-certifikat till en ranking-faktor, vilket innebär att webbplatser med SSL-certifikat kan få en högre placering i sökresultaten.

För att implementera SSL-certifikat på din webbplats kan du använda tjänster som Let’s Encrypt eller köpa SSL-certifikat från ditt webbhotell. Det är också viktigt att uppdatera alla interna länkar på din webbplats till HTTPS för att säkerställa att all trafik är krypterad.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med resultateffektiv SEO

Såhär kan du förbättra din On-page SEO

Att arbeta med sökordsoptimering är en omfattande process som kräver kontinuerligt arbete och optimering. Nedan är några enkla kom-igång-idéer som kan hjälpa dig att förbättra din On-page SEO och därmed öka din synlighet i sökresultaten.

Sökordsundersökning och optimering

Genomför en sökordsundersökning och identifiera vilka sökord och fraser som är relevanta för din webbplats. När du har identifierat dina relevanta sökord och fraser bör du använda dem på rätt ställen på din webbplats. Tänk rubriker, meta-beskrivningar, innehåll och bildtexter. Det är dock viktigt att använda sökorden på ett naturligt sätt och undvika överanvändning.

Förbättra intern länkning

Intern länkning är viktig för att göra det lättare för besökare att hitta relevant information på din webbplats och kan också påverka sökmotorernas bedömning av webbplatsen. Genom att använda interna länkar kan du också sprida länkkraft och öka synligheten för viktiga sidor.

Optimera sidtitlar och beskrivningar

En engagerande sidtitel är viktig för att locka besökare till din webbplats från sökmotorresultaten. Det är viktigt att använda relevanta sökord och skapa en tydlig och lockande rubrik som ger besökare en anledning att klicka på din länk.

En övertygande meta-beskrivning är också viktig för att locka besökare till din webbplats. Detta innebär att du behöver skapa en kort beskrivning av sidans innehåll som är övertygande och lockande för besökare.

Arbeta med bilder och multimedia

Komprimering av bilder är viktigt för att minska laddningstiden på din webbplats. Använd verktyg för bildkomprimering, de finns att hitta online, och minska filstorleken på dina bilder utan att kompromissa med bildkvaliteten.

Ett kontinuerligt arbete

Genom att regelbundet övervaka och uppdatera din webbplats kan du förbli relevant och konkurrenskraftig i sökresultaten.

SEO är ett ständigt pågående arbete där man kontinuerligt behöver underhålla och förbättra webbplatsen. Genom att använda rätt tekniker kan du öka chansen att besökare hittar din webbplats och förbättra dess synlighet online.

Behöver du hjälp med din SEO?

Behöver du hjälp med din SEO?

Att synas högt vid sökningar på Google kan vara skillnaden på en framgångsrik webbplats och en som knappt har någon trafik överhuvudtaget. Det är därför SEO är så viktigt att både förstå teoretiskt men också kunna implementera praktiskt. Prata med oss om du vill veta mer!

Kontakta oss