Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Distribution till Systembolaget: Från producent till kund

Distribution till Systembolaget: Från producent till kund

Systembolaget är en av de mest välkända institutionerna i Sveriges alkoholpolitik. Grundat 1955, är det ett statligt företag som är ensamt ansvarig för försäljningen av alkoholhaltiga drycker med en alkoholhalt på mer än 3,5% i Sverige. Systembolagets huvudmål är att begränsa tillgängligheten till alkohol och minska alkoholrelaterade skador i samhället.

En viktig del av Systembolagets verksamhet är dess distributionsnätverk. Alkoholproducenter och leverantörer är ansvariga för att distribuera alkohol till Systembolaget, som i sin tur säljer produkterna till allmänheten. Men hur fungerar denna distribution?

Vi går igenom:

  1. Så fungerar distribution av alkohol till Systembolaget
  2. Systembolagets roll i alkoholhantering är att skydda samhället
  3. Från distribution till Systembolaget till konsumenten
  4. Systembolagets digitalisering

Till att börja med måste producenter och leverantörer ansöka om att få sina produkter listade på Systembolagets webbplats. För att vara berättigade till att sälja sina produkter genom Systembolaget måste de uppfylla vissa kriterier och standarder. Dessa kriterier inkluderar bland annat alkoholhalten, kvaliteten på produkterna, företagets förmåga att tillgodose efterfrågan och leverera till Systembolaget samt företagets förmåga att hantera reklamationer och problem med produkterna.

När en produkt är godkänd och listad på Systembolagets webbplats är det producentens eller leverantörens ansvar att distribuera produkterna till Systembolagets lager. De måste också följa Systembolagets strikta krav på transport och leverans, vilket inkluderar säkerhet, noggrannhet och punktlighet.

Systembolaget har också krav på produktkvalitet. Produkterna måste hålla högsta standard när det gäller smak, arom, renhet och andra faktorer. Systembolaget genomför regelbundet smakprov för att säkerställa att produkterna uppfyller dessa krav.

Logotyp Systembolaget

Systembolagets logotyp

En fördel med att sälja alkohol genom Systembolaget är att det kan minska risken för försäljning till minderåriga eller berusade personer. Systembolaget är också aktivt engagerat i att minska skador relaterade till alkohol genom att utbilda personalen, erbjuda stöd och rådgivning till kunder och samarbeta med andra organisationer för att främja säker alkoholkonsumtion.

Sammanfattningsvis är Systembolaget en viktig del av Sveriges alkoholpolitik. Dess distributionsnätverk är en avgörande faktor i att begränsa tillgängligheten till alkohol och minska alkoholrelaterade skador i samhället. Genom att ha strikta krav på producenter och leverantörer och genom att ha höga standarder för produktkvalitet, kan Systembolaget erbjuda en säker och pålitlig distribution av alkoholhaltiga drycker i hela Sverige.

Så fungerar distribution av alkohol till Systembolaget

För att försörja sina butiker och möta kundernas behov måste Systembolaget få alkohol från producenter och leverantörer över hela världen. Men hur fungerar distributionen av alkohol till Systembolaget?

Systembolaget har fyra lager runt om i Sverige där alkohol lagras och distribueras. Dessa lager finns i Örebro, Stockholm och Sundsvall. Producenter och leverantörer kan välja att använda sig av ett tredjepartsföretag för att distribuera produkterna till Systembolaget. Alternativt kan de själva leverera alkoholen till Systembolagets lager med hjälp av egna transportfordon eller genom att anlita en transportfirma.

Transport av alkohol till Systembolaget är förenat med strikta regler. För att alkoholtransporter ska kunna genomföras måste de uppfylla Transportstyrelsens krav, som inkluderar bland annat utbildning av förare, lämplig utrustning, regelbunden service och underhåll av fordon och hantering av dokumentation. Systembolaget har också krav på säkerhet och noggrannhet vid transport och leverans av alkohol, och genomför regelbundna kontroller för att säkerställa att dessa krav efterlevs.

En fördel med att distribuera alkohol till Systembolaget är att Systembolaget erbjuder en säker och pålitlig kanal för försäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Genom att upprätthålla höga standarder för produktkvalitet och transport, kan Systembolaget säkerställa att kunderna får högkvalitativ alkohol på ett säkert sätt.

Vill du ha hjälp med distribution av alkohol?

Exacta har anpassade lokaler, goda rutiner och den utrustning som behövs för att kunna hjälpa dig med all typ av logistik för alkoholprodukter. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Systembolagets roll i alkoholhantering är att skydda samhället

Som tidigare nämnt har Systembolaget en rad olika åtgärder på plats för att hantera alkoholkonsumtionen i samhället som att exempelvis utbilda personalen i butikerna om alkohol och alkoholkonsumtion, erbjuda stöd och rådgivning till kunderna och hjälpa till att minska risken för alkoholrelaterade skador.

Systembolaget samarbetar också med andra organisationer för att minska alkoholskadorna i samhället. Genom att samarbeta med myndigheter, ideella organisationer och andra intressenter kan Systembolaget främja säker alkoholkonsumtion och öka medvetenheten om alkoholrelaterade problem.

Systembolaget ansvarar för att förhindra försäljning till minderåriga. För att säkerställa detta har Systembolaget infört strikta åtgärder för ID-kontroller i butikerna. Systembolaget har också utvecklat ett system för att spåra försäljningen av alkoholhaltiga drycker och samarbetar med polisen för att övervaka och förhindra illegal försäljning. Systembolaget uppmuntrar också till att dricka mindre, långsammare och med måtta. De erbjuder ett brett utbud av lägre alkoholhaltiga drycker för att ge kunderna alternativ till högalkoholhaltiga drycker.

Butikspersonal hjälper kund på Systembolaget

Butikspersonal hjälper kund på Systembolaget

Från distribution till Systembolaget till konsumenten

Hur fungerar det att köpa alkohol från Systembolaget i praktiken? För att köpa alkohol från Systembolaget måste konsumenten vara minst 20 år gammal. De måste också visa giltig legitimation, såsom ett körkort eller pass, för att bevisa sin ålder. Systembolaget är mycket strikta när det gäller att följa åldersgränserna och kraven på legitimation, och personalen är tränad för att utföra ID-kontroller.

När en kund har bevisat sin ålder och ID-kontrollen har godkänts, kan de välja att köpa alkohol från butiken eller från dess beställningssortiment online. Systembolagets onlinebutik är ett populärt alternativ för kunder som vill köpa produkter som inte finns i butikens hyllor. Kunderna kan beställa sina produkter online och hämta dem på sin lokala butik eller välja hemleverans som erbjuds i vissa delar av landet.

Systembolaget erbjuder ett brett utbud av alkoholhaltiga drycker, inklusive öl, vin, sprit och cider. Även drycker med lägre alkoholhalt som lättöl och alkoholfria alternativ för kunder som vill undvika högalkoholhaltiga drycker.

Systembolagets digitalisering

Systembolaget har varit en viktig institution i Sveriges alkoholpolitik sedan det grundades 1955. Dess huvudmål är att begränsa tillgängligheten till alkohol och minska alkoholrelaterade skador i samhället. Men med förändringar i samhället och konsumentbeteende kan det finnas utmaningar för Systembolaget att möta i framtiden.

En av de största utmaningarna för Systembolaget är att hantera ökningen av e-handel och hemleverans av alkoholhaltiga drycker. Under pandemin har många kunder vänt sig till onlinebutiker för att köpa sina produkter, och detta kan påverka Systembolagets försäljning. Systembolaget har dock redan börjat anpassa sig till den ökande efterfrågan på e-handel genom att erbjuda onlinebeställningar och hemleverans i vissa delar av landet.

Tips! Läs vår artikel om distribution av alkoholvaror inom hotell, restaurang och catering.

Vill du prata alkohollogistik?

Vill du prata alkohollogistik?

På Exacta har vi anpassade lokaler, goda rutiner och all utrustning som behövs för att kunna hjälpa dig med all typ av logistik för alkoholprodukter.

Kontakta oss

Fotografierna i denna artikel är hämtade från Systembolaget.se 📸