Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Olika logistiklösningar – Vi tar reda på skillnaden

Olika logistiklösningar – Vi tar reda på skillnaden

Idag finns det flera olika logistiklösningar att välja mellan. Känns det svårt att veta vilken lösning som passar just ditt företag bäst? Oroa dig inte. I denna artikel går vi igenom några av de vanligaste logistiklösningarna för att du enkelt ska få en klar bild av vad de olika lösningarna innebär. 

Det finns flera fördelar med att anlita ett logistikföretag med olika logistiklösningar. Vanligtvis blir det billigare att anlita ett logistikföretag än att du ska göra allting själv. Det ger dig även mer tid till det du faktiskt vill göra. 

1PL – Förstapartslogistik  

Förstapartslogistik är en logistiklösning som är vanlig bland mindre företag. Det innebär att företaget själv både transporterar och levererar gods. Företaget äger hela lagret, tar hand om packning av produkter, hanterar returer och inveterar. 

Att använda sig av förstapartslogistk är något som kan fungera väl för små företag då du har fullständig kontroll över all logistik och lätt kan kontrollera olika processer. Det kan dock bli dyrt då mer infrastruktur, som extra personal och utrustning, krävs. För stora företag kan förstapartslogistik vara opraktiskt. 

2PL – Andrapartslogistik  

Andrapartslogistik innebär att man anlitar ett logistikföretag som sköter alla transporter och bär ansvaret för att alla produkterna levereras dit dem ska. Ansvaret ligger således bara på att få produkterna levererade från punkt A till punkt B.   

Övriga aspekter som lagerhållning, paketering och inventering sköts internt. Denna typ av logistiklösning passar bra för företag som vill hantera vissa delar av leveranskedjan internt, samtidigt som andra delar hanteras externt. 

3PL – Tredjepartslogistik  

När man pratar om tredjepartslogistik syftar man på företag som lägger ut all sin logistik till en tredje part, till exempel till ett logistikföretag som Exacta. Vi är experter på skräddarsydd tredjepartslogistik och hjälper allt från små till stora företag med deras logistik. 

Du själv avgör om du vill ha ett eget lager, eller om du vill att 3PL-företaget ska ta hand om lagret. 

Denna logistiklösning är således perfekt för små som stora företag. Några logistiklösningar som du kan förvänta diog på ett 3PL företag är följande: 

 • Lagerhantering 
 • Etikettering 
 • Transport 
 • Plock och pack  
 • Returhantering 
 • Spedition 
 • Distribution
 • Avtalshantering 
 • Hantering av farligt gods 
 • Produktfotografering 
 • Lösningar inom IT 
 • Cross-docking 

4PL- Fjärdepartslogistik  

En 4PL lösning liknar på många sätt 3PL. Fjärdepartslogistiken är dock mer strategiskt och dessa företag har som fokus att få sina kunder att nå sina organisationsmässiga mål, samtidigt som de tar ansvar för leveranskedjan. 

Ett 4PL-företag använder resurser och teknik i företaget, samtidigt som de samarbetar med andra logistikföretag (till exempel ett tredjepartslogistikföretag). Detta för att kunna resultera i den bästa lösningen för all logistik.