WMS system

Ett WMS system är ett lagerhanteringssystem som effektiviserar och tryggar verksamhetens logistik. Med ett WMS system kan ett distribuerande bolag, som till exempel en e-handel, få full kontroll över sina lagerflöden. Detta gäller oavsett om man sköter logistiken själv eller om man integrerar mot ett företag inom tredjepartslogistik.

I den här artikeln kommer vi gå igenom vad ett WMS är, när man behöver det och hur man använda det för att optimera sin verksamhet. Vi kommer även ge tips på just hur det kan integreras mot andra plattformar för att effektivisera arbetet än mer. Till sist berättar vi vad vi kan göra för dig så att du kan minska over head, spara tid och optimera dina flöden.

Vad är WMS?

WMS är en förkortning av det engelska ordet Warehouse Management System. Med andra ord ett lagerhanteringssystem. Precis som ordet avslöjar så är WMS ett sätt att kontrollera logistiken kring lagerhantering, från inköp till utskick.

Oavsett om man använder sig av tredjepartslogistik eller sköter logistiken på helt egen hand är ett WMS system en viktig faktor för att lyckas med sin verksamhet – det används bara på olika sätt. Det är navet i en effektiv och optimerad logistik- och lagerhantering. Ett måste för alla distribuerande företag med ett eget lager.

För de bolag som har sin lagerhantering och logistik hos ett samarbetsföretag inom tredjepartslogistik behöver man inget eget WMS. Däremot är det centralt att ens program och tjänster går att integrera mot WMS system för att kunna få till en sömlös process. Som tur är finns det idag flera så kallade plug & play-lösningar vilket direkt integrerar de flesta e-handelsplattformar mot de vanligaste systemen.

Kontroll med WMS system

Ett WMS system gör att du kan samla allt på ett ställe. Istället för att försöka ha full kontroll genom sitt ekonomisystem eller separata dokument och kalkylark är WMS ett system som samlar alla funktioner. 

Dessutom kan man ofta integrera systemet mot andra plattformar så som sin bokförings- eller e-handelsplattform. På så sätt blir systemet en del av en större helhet istället för en separat enhet. 

Tack vare möjligheten att integrera mot ett WMS system behöver man inte sköta lagerhanteringen själv. Har du bara en e-handelsplattform så kan vända dig till ett 3pl-företag, som oss på Exacta, för att få hjälp med hur du ska gå vidare. Här nedan kan du läsa mer om det.

Integrera WMS med din e-handel

Genom att integrera sin e-handel mot ett WMS bildas en direktkoppling mellan köp och leverans. Detta gör att den som exempelvis driver en e-handel inte behöver ta hand om logistiken överhuvudtaget. Här kommer tredjepartslogistik in i bilden. Tredjepartslogistik gör att du kan lägga ut hela logistikarbetet på ett annat företag – förslagsvis Exacta!

Har man en bra logistikpartner som man integrerar mot kan processen skötas sömlöst utan manuell handpåläggning. Detta är givetvis möjligt via oss på Exacta. Då behöver du själv inte tänka på hantering av inkommande leveranser, lagerplacering och varuhantering. Detta tar vi hand om åt dig medan du ägnar tid och fokus åt din affär.

Exacta kan hjälpa dig

Exacta erbjuder integrationer mot de allra flesta e-handelssystem. Detta kan vi göra genom vårt WMS system, Nyce Logic, som vi snabbt och kostnadsfritt kan integrera er mot ifall ni till exempel jobbar med WooCommerce, Shopify eller Fortnox. Därutöver kan vi även integrera mot bland annat ekonomisystemen Magento, Visma och NAV. 

Vi arbetar också med Prime Penguin som erbjuder smidiga lösningar och dessutom är förintegrerat mot flera e-handelsplattformar. Tillsammans med WMS systemet vi själva arbetar med möjliggör detta att vi kan fånga upp i stort sett alla tänkbara systemintegrationer.

Driver du idag en verksamhet med tidskrävande logistikhantering eller funderar du på att starta en e-handel och har frågor om lager och logistik? Då är du självklart varmt välkommen att höra av dig till oss på Exacta. Hoppas vi hörs!

Är ni behov av andra tjänster?

• Kitpackning
• Märkning av artiklar
• Produktfotografering
• Abonnemangsutskick
• Kundtjänst – telefon och e-post
• Fakturering och bokföring


Läs mer under våra övriga tjänster eller kontakta oss så berättar vi mer.