Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Löpande redovisning

Löpande redovisning

Löpande redovisning är en viktig del av varje företags ekonomiska grund. Genom att registrera alla affärshändelser i rätt ordning får du full kontroll över företagets ekonomi. Varje transaktion, från de minsta vardagsköpen till större affärsbeslut, blir en del av en tydlig ekonomisk överblick.

Kontakta oss Se vad vi kan göra för dig

Löpande redovisning med Exacta

Att hantera löpande bokföring tar tid, särskilt om du känner dig osäker på regler och rutiner. Du behöver dokumentera varje transaktion, skicka in momsrapporter korrekt och rapportera löneutbetalningar. För många företagare tar administration mycket värdefull tid som de annars använder till att utveckla verksamheten.

Därför erbjuder vi på Exacta en lösning som underlättar för dig. Vi hanterar din löpande bokföring och tar ansvar för allt från att registrera affärshändelser till att förbereda underlag för moms och skatter. Med vår kunskap och erfarenhet gör vi processen enkel och effektiv. Genom att överlåta bokföringen till oss kan du fokusera på det som är viktigast – att driva och utveckla ditt företag.

Vad är löpande redovisning?

Löpande redovisning är processen att registrera företagets alla ekonomiska transaktioner i rätt ordning och utan avbrott. Det innebär att varje affärshändelse – oavsett storlek – bokförs för att ge en korrekt bild av företagets ekonomiska situation. Förutom att vara en lagstadgad skyldighet, är det en nödvändig del av företagets ekonomiska styrning.

Exempel på löpande redovisning

Löpande bokföring innebär att registrera företagets ekonomiska transaktioner. Det skapar en tydlig bild av företagets ekonomiska läge och uppfyller lagkrav. Här är några vanliga exempel på vad som ingår:

  • Momsrapportering: Du jämför företagets utgående och ingående moms och redovisar skillnaden till Skatteverket. Om företaget fakturerar 125 000 kronor inklusive 25 % moms och har kostnader på 50 000 kronor inklusive moms, betalar du mellanskillnaden på 15 000 kronor i moms.
  • Reseutgifter: Du bokför kostnader för resor, som hotell och bilhyra, som driftskostnader. Till exempel kan 3 000 kronor för hotell och 2 000 kronor för resor ingå i redovisningen.
  • Avskrivningar: Vid större investeringar, som en maskin för 50 000 kronor, fördelar du kostnaden över flera år. Exempelvis kan du bokföra 10 000 kronor per år under fem år.
  • Kundfordringar och leverantörsskulder: Du bokför obetalda kundfakturor som kundfordringar och leverantörsfakturor som skulder vid tillämpning av faktureringsmetoden. När fakturorna betalas, justerar du bokföringen för att spegla betalningen.
  • Bankhändelser: Du registrerar alla transaktioner på företagets bankkonto. Exempelvis en kortavgift på 500 kronor bokförs som en kostnad.
  • Skattebetalningar: När du betalar in preliminärskatt, till exempel 20 000 kronor, bokför du det som en skattebetalning.
  • Räntekostnader och intäkter: Du bokför låneräntor på exempelvis 2 500 kronor som kostnader. Sparräntor registreras istället som intäkter.

Bokföringsskyldighet

Enligt svensk lag måste alla som bedriver näringsverksamhet bokföra sina affärshändelser löpande och systematiskt. Bokföringslagen (1999:1078) anger att företag dokumenterar ekonomisk information och bevarar den i minst sju år. Bokföringen omfattar både grundbokföring, där du registrerar händelser i tidsordning, och huvudbokföring, där du kategoriserar dem efter typ, såsom intäkter, kostnader och tillgångar.

Du måste skapa en verifikation för varje affärshändelse som bekräftar transaktionen, exempelvis genom ett kvitto eller en faktura. Du organiserar och arkiverar informationen så att den kan granskas vid behov.

Lagen syftar inte bara till att säkerställa att företag uppfyller sina skyldigheter gentemot myndigheter, utan också till att underlätta ekonomisk överblick och beslutsfattande för företaget självt.

Affärshändelserna skall bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudbokföring). Detta skall ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat.

Bokföringslagen (1999:1078), 5 kap. 1 §

Vanliga misstag

Löpande redovisning är en grundläggande del av företagets ekonomiska arbete. Men vissa misstag återkommer ofta och kan skapa problem. Här är några exempel:

  1. Felaktig hantering av moms: Moms är en central del av löpande redovisning. Många företagare glömmer att jämföra ingående och utgående moms noggrant eller missförstår reglerna för momsavdrag. Detta kan resultera i felaktiga deklarationer som medför extra arbete och i värsta fall avgifter.
  2. Missade datum: Löpande redovisning innebär att följa en rad tidsfrister för skattedeklarationer, årsredovisningar och andra rapporter. Att missa en inlämning leder till onödig stress och förseningsavgifter. Ett strukturerat arbetssätt med tydliga rutiner minskar risken för misstag.
  3. Slarv med kvitton och fakturor: För att uppfylla lagkraven för löpande redovisning måste du spara alla underlag, som kvitton och fakturor. Utan rätt dokumentation kan du inte styrka företagets transaktioner eller dra av kostnader korrekt.

Med hjälp av oss på Exacta undviker du dessa fallgropar. Vi hanterar din löpande redovisning och ser till att allt sköts korrekt och i tid. Med vår erfarenhet gör att du slipper stressen och kan fokusera på att utveckla din verksamhet.

Låt oss prata ekonomi!

Vi erbjuder modern och personlig redovisning för ert företag. Ett förutsättningslöst samtal eller mailkonversation är det första steget mot enklare redovisning och bokföring.

Hej! Jag heter Lukas och hjälper till med er redovisning. Prata ekonomi med mig på telefon 0725 - 117 277 eller mail lukas@exacta.se.

Skriv till oss