Optimera verksamheten med lagersystem

Tidigare har vi tipsat om hur du kan optimera din lagerlayout för att plocka effektivare. I den här artikeln ska vi ta steget till en mer övergripande nivå och berätta hur lagersystem kan optimera din verksamhet. Det handlar om digitala flöden och avvägning mellan att hantera logistik själv eller använda sig av tredjepartslogistik. Ett helhetsgrepp på lagersystem helt enkelt. Vi hoppas att du kommer ha behållning av artikeln, oavsett om du idag driver ett distribuerande bolag eller om du funderar på att starta ett.

Varför lagersystem behövs

Alla företag som på ett eller annat sätt arbetar med varor, oavsett om det är som grossist eller detaljist, har ett lager att utgå från. Har man för många varor i lagret blir det en tung ekonomisk post i räkenskaperna medan för få varor i lagret gör att leveranstiderna blir långa och kunderna missnöjda. Man behöver alltså se till att lagersaldot alltid är i balans för att säkerställa ekonomi och leveranstakt. 

Att hålla koll på all logistik är en administrativ mardröm för de som använder sig av flera olika plattformar. Detta är dock vanligare än man tror. Med långa flöden förlorar man både tid och effektivitet. Det finns dock en perfekt lösning i form av just lagersystem.

Packade kartonger på löpande band

Vad lagersystem gör

Istället för att arbeta med flera separata system, dokument och kalkylark för att hålla koll på din logistik så samlar lagersystemet allt i ett. Alla lagersystem är givetvis utformade på olika sätt, men det finns övergripande funktioner som gäller i alla fall.

Integrera lagersystem

För den som driver en varuhandel på nätet står man inför två alternativ. Antingen att hantera logistiken själv eller att använda sig av tredjepartslogistik. Saknar man tidigare erfarenhet från logistikbranschen är tröskeln tämligen hög att ta sig över för att kunna hantera logistiken helt själv, även om man har ett lagersystem eller ej.

Lyckligtvis behöver man inte vandra den långa vägen. Dagens lagersystem är oftast så pass smarta att de kan integreras med andra typer av plattformar som bokföringsprogram eller e-handelsplattformar. Detta gör att du kan få alla fördelar med ett lagersystem utan att för den delen behöva skaffa ett eget lager.

Vi på Exacta kan hjälpa dig med integration av din eller dina plattformar och program mot vårt lagersystem. Då får du en komplett logistiklösning utan att behöva göra någonting själv. Det går inte att få det mycket smidigare än så. Våra lösningar tillåter integreringar mot de allra flesta system, vilket skapar en lika smidig som sömlös process.