Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Lokal sökmotoroptimering (SEO)

Lokal sökmotoroptimering (SEO)

Alla har någon gång Googlat på “restaurang i [stad]” vid ett besök i en ny stad eller kanske bara sökt efter “restaurang nära mig” när hungern slagit till. Denna vana att snabbt söka information om lokala tjänster och företag har blivit en naturlig del av våra liv, tack vare internet och framför allt sökmotorernas utveckling. Men vad ligger egentligen bakom dessa träffsäkra sökresultat som dyker upp på våra skärmar? Svaret är lokal SEO – en strategi för företag som vill synas och växa digitalt med sökmotoroptimering. I denna artikel kommer vi att dyka ner i vad lokal SEO innebär, varför det är så viktigt och hur företag kan använda det för att maximera sin synlighet och nå ut till rätt kunder vid rätt tillfälle.

Gå direkt till:

 1. Vad är lokal SEO?
 2. Varför är lokal SEO så viktigt?
 3. Optimera din hemsida för lokala sök
 4. Glöm inte generell sökmotoroptimering!

Vad är Lokal SEO?

Lokal SEO, eller lokal sökmotoroptimering, är en specialiserad gren inom SEO (Search Engine Optimization) som fokuserar på att optimera en webbplats för att synas i sökresultat som är relevanta för en specifik geografisk plats. Detta innebär att när någon söker efter en tjänst eller produkt i närheten, till exempel “restaurang i Göteborg” eller “frisör nära mig”, så hjälper lokal SEO att säkerställa att företagets webbplats dyker upp högt i sökresultaten.

Lokal sökmotoroptimering inkluderar flera strategier och tekniker för att förbättra en webbplats synlighet för lokala sökningar. Dessa kan innefatta optimering av innehåll med lokalt relevanta nyckelord, skapa och underhålla en Google My Business-profil, samla in och hantera kundrecensioner, samt använda lokal länkbyggnad. Målet med lokal SEO är att driva potentiella kunder som befinner sig i närheten av företaget och som aktivt söker efter de tjänster eller produkter som företaget erbjuder.

Ett av de mest kraftfulla verktygen inom lokal SEO är Google My Business (GMB). Genom att skapa och optimera en GMB-profil ni som företagare se till att synas i Google Maps och i lokala sökresultat, vilket ofta inkluderar en karta med företagets plats och kontaktinformation direkt på sökresultatsidan. Detta gör det enkelt för potentiella kunder att hitta och kontakta företaget.

Tänk dig en enskild frisör i Stockholm som heter “KlippKlipp”. Detta företag är helt fokuserat på att driva kunder i Stockholm och har inget intresse av att synas för personer som söker efter frisörer i Göteborg eller andra städer. Genom att använda lokal SEO kan “KlippKlipp” säkerställa att de dyker upp i relevanta sökresultat för personer som befinner sig i Stockholm och söker efter frisörtjänster.

Varför är Lokal SEO så viktigt?

Att förstå vad lokal SEO innebär är ett första steg, men varför är det så viktigt för företag, särskilt små och medelstora, att investera i lokal SEO? Här är några av de mest övertygande skälen:

Ökad synlighet i lokala sökningar

En majoritet av konsumenterna använder sökmotorer för att hitta lokala företag och tjänster. Genom att optimera för lokal SEO kan ditt företag synas högre upp i sökresultaten när någon söker efter produkter eller tjänster i ditt område. Detta ökar chansen att potentiella kunder hittar och väljer ditt företag över konkurrenterna. Med en optimerad närvaro i lokala sökresultat och på Google Maps blir ditt företag lättare att hitta för dem som letar efter det du erbjuder.

Mobilanvändningens tillväxt

Med den explosiva ökningen av smartphones har sökningar som “restaurang nära mig” eller “frisör i närheten” blivit vardagsmat. Lokal SEO hjälper ditt företag att synas i dessa mobila sökningar, vilket kan leda till fler besök i din fysiska butik eller kontor. En stor del av dessa sökningar sker när konsumenter är på språng och söker omedelbara lösningar, vilket innebär att de är mer benägna att konvertera snabbt.

Högre konverteringsgrad

Lokal sökstatistik visar att konsumenter som söker efter lokala företag ofta är redo att agera. En stor andel av lokala sökningar resulterar i ett besök, ett telefonsamtal eller en köptransaktion inom en kort tidsperiod. Detta innebär att lokal SEO inte bara ökar din synlighet utan också kan leda till omedelbara affärer. Kunder som hittar ditt företag genom en lokal sökning är ofta mycket motiverade och nära ett köpbeslut.

Kostnadseffektiv marknadsföring

Lokal SEO är en kostnadseffektiv strategi jämfört med traditionella marknadsföringsmetoder som tryckta annonser eller direktreklam. Genom att fokusera på specifika nyckelord och fraser som är relevanta för ditt lokala område kan du nå en mer målinriktad publik utan att spendera stora summor pengar. Lokal SEO erbjuder en hög avkastning på investeringar eftersom den riktar sig mot personer som redan visar ett intresse för vad ditt företag erbjuder.

Lokalt förtroende

Genom att synas i lokala sökresultat och samla in positiva recensioner från lokala kunder bygger ditt företag trovärdighet och förtroende i samhället. Potentiella kunder är mer benägna att välja ett företag med goda recensioner och en stark lokal närvaro. Recensioner fungerar som sociala bevis som kan övertyga tveksamma kunder att välja ditt företag över ett annat.

Konkurrensfördel

Många små och medelstora företag har ännu inte fullt ut anammat lokal SEO. Genom att implementera effektiva lokal SEO-strategier kan ditt företag få ett försprång gentemot konkurrenterna som inte är lika synliga online. Att vara en av de första i din bransch eller område att fullt ut använda lokal SEO kan ge dig en betydande konkurrensfördel.

Vi hjälper er att synas lokalt

Vi hjälper er att synas lokalt

Vill ni att ert företag ska bli det självklara valet för lokala kunder? Låt oss hjälpa er att optimera er lokal SEO och nå ut till rätt målgrupp. Kontakta oss idag och se hur vi kan öka er synlighet och driva mer trafik till er verksamhet!

Kontakta oss

Optimera din hemsida för lokala sök

Genom att implementera strategiska åtgärder kan du göra din webbplats mer synlig för potentiella kunder som befinner sig nära dig och som aktivt söker efter det du erbjuder. Här är några av de viktigaste stegen för hur du kan förbättra din hemsidas lokal SEO och därigenom öka din lokala närvaro på nätet.

1. Google My Business

Google My Business (GMB) är ett av de viktigaste verktygen för lokal SEO. Det hjälper ditt företag att synas i Google Maps och lokala sökresultat.

 • Registrera och verifiera ditt företag på Google My Business.
 • Fyll i all information som företagsnamn, adress, telefonnummer, öppettider, webbplats, och beskrivning.
 • Lägg till bilder på ditt företag, både insida och utsida.
 • Samla och svara på recensioner från kunder regelbundet.

2. Använd lokala nyckelord

För att driva lokala kunder måste din webbplats innehålla nyckelord som är relevanta för din plats.

 • Identifiera lokala nyckelord genom att använd verktyg som Ahref eller SEMrush för att hitta populära söktermer i ditt område.
 • Inkludera dessa nyckelord i viktiga delar av din webbplats, såsom titeltaggar, metabeskrivningar, rubriker och brödtext.
 • Skapa lokalt inriktat innehåll, exempelvis skriv blogginlägg, artiklar och nyheter som relaterar till ditt lokala område.

3. Optimering av NAP (Namn, Adress, Telefon)

Se till att din företagsinformation är konsekvent överallt på internet.

 • Använd samma NAP-information på din webbplats, Google My Business, och andra kanaler.
 • Placera din NAP-information tydligt på din hemsida, helst i sidfoten och på en kontaktsida.

4. Lokala landningssidor

Om ditt företag finns i flera städer eller områden, kan en strategi vara att skapa separata landningssidor för varje plats.

 • Varje sida bör inkludera lokalt specifikt innehåll och nyckelord.
 • Lägg till lokala recensioner för att bygga förtroende.
 • Inkludera en karta och kontaktinformation för varje specifik plats.
 • Skriv unikt och bra innehåll, byt ej ut staden i varje område.

5. Samla och hantera recensioner

Recensioner är en viktig del av lokal SEO och påverkar både din synlighet och ditt rykte.

 • Uppmuntra kunder att lämna recensioner på Google och andra plattformar som Yelp och Trustpilot. Via Google My Business kan du generera en länk som direkt leder till att dina recensioner.
 • Svara på alla recensioner, både positiva och negativa, för att visa att du bryr dig om kundernas feedback.
 • Använd recensioner i ditt innehåll genom att visa upp recensioner på din webbplats och i marknadsföringsmaterial.

6. Lokala bakåtlänkar (backlinks)

Att få länkar från andra lokala företag och organisationer kan stärka din lokala SEO.

 • Samarbeta med lokala företag och lokala tidningar och be om länkar från deras webbplatser till din.
 • Delta i lokala evenemang och få täckning i lokala medier som länkar till din webbplats.
 • Gästblogga på lokala bloggar och webbplatser för att få relevanta bakåtlänkar.

7. Använd Schema Markup

Schema markup hjälper sökmotorer att förstå din webbplats bättre och kan förbättra dina lokala sökresultat.

 • Lägg till lokal schema markup på din webbplats för att inkludera viktig information som adress, telefonnummer och öppettider.
 • Använd verktyg som Google’s Structured Data Markup Helper för att skapa och implementera schema markup.

Glöm inte generell sökmotoroptimering

När du arbetar med lokal SEO är det viktigt att inte glömma bort de grundläggande aspekterna av generell sökmotoroptimering (SEO). Även om lokal SEO fokuserar på att driva kunder från ditt närområde, måste din webbplats också vara tekniskt korrekt, ha högkvalitativt innehåll och uppfylla sökmotorernas krav för att ranka högt. Här är några viktiga områden att överväga:

Teknisk SEO

En tekniskt optimerad webbplats är grunden för alla SEO-strategier, inklusive lokal SEO. Här är några aspekter:

 • Snabb laddningstid: En snabb webbplats förbättrar användarupplevelsen och kan positivt påverka dina sökrankningar. Använd verktyg som Google PageSpeed Insights för att identifiera och åtgärda problem.
 • Mobilvänlighet: Eftersom många lokala sökningar görs på mobila enheter är det viktigt att din webbplats är responsiv och fungerar bra på alla skärmstorlekar.
 • SSL-certifikat: En säker webbplats med HTTPS-protokoll är inte bara bra för säkerheten utan också en rankingfaktor för Google.
 • Rätt URL-struktur: Se till att dina URL är enkla, tydliga och innehåller relevanta nyckelord.

Högkvalitativt innehåll

Innehåll är viktig(ast) i SEO-världen, och det gäller även för lokal SEO. Ditt innehåll måste vara informativt, relevant och engagerande.

 • Innehållsstrategi: Skapa en innehållsplan som fokuserar på lokala nyckelord och ämnen som är relevanta för din målgrupp.
 • Bloggar och artiklar: Publicera regelbundet blogginlägg och artiklar om lokala händelser, nyheter och ämnen som intresserar din publik.
 • Tjänstesidor: Försäkra dig om att varje tjänst eller produkt du erbjuder har en dedikerad sida med detaljerad information och lokala nyckelord.

EEAT

Google värderar webbplatser som visar erfarenhet, expertis, auktoritet och trovärdighet (EEAT). Här är några sätt att förbättra dessa faktorer:

 • Författare: Om möjligt, låt experter inom ditt område skriva eller bidra till ditt innehåll.
 • Om oss: Ha en välskriven och informativ “Om oss”-sida som presenterar ditt företags historia, värderingar och team.
 • Kundrecensioner: Publicera kundrecensioner på din webbplats för att bygga förtroende.

Användarupplevelse (UX)

En positiv användarupplevelse håller besökarna kvar på din webbplats längre och kan förbättra dina sökrankningar.

 • Navigering: Se till att din webbplats är lätt att navigera, med tydliga menyer och sökfunktioner.
 • Visuellt tilltalande: Använd en attraktiv och professionell design som engagerar besökarna.
 • Interaktivt innehåll: Inkludera interaktiva element som formulär, kalkylatorer eller kartor för att öka engagemanget.