Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Så optimerar du din wordpress hemsida för blixtsnabba laddningstider

Så optimerar du din wordpress hemsida för blixtsnabba laddningstider

Det är ingen hemlighet att en snabb wordpress hemsida är avgörande för både besökarnas upplevelse och sökmotorernas ranking. Långsamma webbplatser kan skada din SEO, öka avvisningsfrekvensen och minska konverteringar. Så hur kan du snabba upp din WordPress-webbplats för att säkerställa att dina besökare får den bästa upplevelsen? Här är några beprövade metoder.

Bilder är en central komponent

Bilder är ofta de största filerna på en webbsida, och de kan därmed påverka laddningstiden avsevärt. Om man kan ge särskild uppmärksamhet åt hur bilder hanteras kan man kraftigt minska laddningstiderna. Här följer en fördjupning inom detta område.

Komprimera dina bilder:

Varje gång du beslutar att lägga till en bild på din wordpress hemsida, är det första steget att säkerställa att den är så lätt som möjligt utan att förlora på kvaliteten. Bildkomprimeringsverktyg, som TinyPNG eller ShortPixel, är särskilt utformade för att minska filstorleken med att ta bort överflödig data. Med dessa verktyg kan du behålla bilden i hög kvalitet men med en betydligt mindre filstorlek, vilket resulterar i snabbare laddningstider.

Använd rätt bildformat:

Det finns många olika bildformat att välja mellan, men alla är inte optimala för varje situation. JPEG-formatet är känt för att vara kompakt och är därför lämpligt för foton där filstorleken kan vara ganska stor. Denna kompression leder till mindre filstorlekar, vilket gör att de laddas snabbare. Å andra sidan, om du har bilder med mycket text, ikoner, eller om du behöver transparenta bakgrunder, kan PNG vara ett bättre alternativ. PNG behåller textklarhet och är bra för grafik, men filerna tenderar att vara större än JPEG. Att kunna avgöra vilket format som är bäst för varje situation kan hjälpa till med sidans prestanda.

Lazy loading:

Traditionellt laddas alla bilder på en sida omedelbart när en användare besöker sidan, oavsett om de ser bilden direkt eller inte. Lazy loading är en teknik där endast de bilder som är i användarens direkta vy laddas. Allteftersom användaren bläddrar neråt, laddas ytterligare bilder. Detta sparar värdefull bandbredd och resurser, särskilt på sidor med mycket innehåll. Eftersom endast de nödvändiga bilderna laddas direkt, kan sidan laddas upp betydligt snabbare, vilket ger en mycket bättre användarupplevelse. Det finns flera plugins tillgängliga för WordPress som kan hjälpa dig att implementera denna funktion på din webbplats.

Tema och kod

En wordpress hemsidas prestanda och laddningstid påverkas inte bara av bilderna. Även det valda temat och koden bakom sidan spelar en stor roll. Att förstå hur dessa aspekter påverkar hastigheten kan hjälpa dig att göra bättre val och snabba upp din webbplats.

Välj ett lätt tema:

Många tror felaktigt att ett attraktivt tema med många funktioner automatiskt skulle göra deras webbplats snabbare och bättre. Sanningen är att många komplexa teman med mängder av visuella effekter och funktioner kan försvåra laddningstiden avsevärt. Därför bör du välja ett tema som är lätt, väloptimerat och designat med hastighet i fokus. Många moderna teman är utformade för att vara responsiva, vilket innebär att de anpassar sig efter olika skärmstorlekar och enheter, och detta bör också övervägas när du väljer ett tema. Om du kan granska temats recensioner, uppdateringshistorik och prestandadata kan du få en uppfattning om hur väl det kommer att fungera.

Minimera CSS och JavaScript:

När det gäller webbdesign, är kodfiler som CSS (som styr designen) och JavaScript (som hanterar interaktivitet) avgörande. Dessa filer kan dock bli svulstiga, särskilt om de har mycket onödigt innehåll som mellanrum, kommentarer eller oanvänd kod. Genom att minimera dessa filer kan du snabba upp laddningstiden avsevärt.

Förkortning av koden innebär att man tar bort allt överflödigt innehåll utan att påverka koden. Detta gör filerna lättare och snabbare att ladda. Medan detta kan göras manuellt av de som är kunniga inom kodning, finns det verktyg och plugins som kan göra jobbet åt dig. Ett populärt sådant verktyg för WordPress-användare är Autoptimize. Denna plugin kan automatiskt krympa dina CSS- och JavaScript-filer, vilket kan bidra till snabbare sidor och en bättre användarupplevelse.

Värdtjänst och cache

När man talar om att snabba upp en wordpress hemsida, kan man inte undvika ämnena värdtjänst och cache. Dessa två komponenter är avgörande för hur snabbt din webbplats laddas, och att förbise dem kan göra att du missar enkel hastighetsvinst.

Välj rätt värdtjänst:

Det är lätt att lockas av billiga webbhotell, särskilt när man startar en ny webbplats. Men det gamla ordspråket “du får vad du betalar för” gäller ofta här. Ett billigt webbhotell kan spara dig pengar i början, men om de inte kan leverera den hastighet och upptid som din webbplats behöver, kan det bli dyrt i längden i form av förlorad trafik och försäljning.

Ditt webbhotell spelar en direkt roll i hur snabbt din webbplats kan svara på förfrågningar. Några faktorer att tänka på när du väljer ett webbhotell inkluderar typen av lagring de erbjuder (SSD-lagring är snabbare än traditionell HDD-lagring), deras datacenterplats (närmare dina besökare är bättre) och deras kundrecensioner och prestandatest.

Använd en caching-plugin:

Caching är en teknik som sparar en statisk version av din webbplats, vilket gör att den kan laddas snabbare för återkommande besökare. Istället för att varje besökare måste hämta all information från din databas varje gång, serveras de en cachad version som laddar snabbare.

Datormoln och innehållsleveransnätverk (CDN)

När du har optimerat din wordpress hemsida lokalt, kan det vara dags att titta på globala lösningar som datormoln och CDN för att ytterligare förbättra webbplatsens prestanda. Dessa tekniker utnyttjar global infrastruktur för att leverera ditt innehåll snabbare till användare oavsett var de befinner sig geografiskt.

Överväg ett premium CDN:

Ett innehållsleveransnätverk, eller CDN, fungerar med att distribuera innehållet på din webbplats över ett nätverk av servrar runt om i världen. När en användare besöker din webbplats, kommer innehållet att hämtas från den server som är geografiskt närmast användaren. Detta minskar den tid det tar för data att resa mellan servern och användarens enhet, vilket leder till snabbare laddningstider.

Fördelarna med att använda en CDN är många:

 1. Förbättrad åtkomsthastighet: Oavsett var dina besökare befinner sig kommer de att ha tillgång till en server som är nära dem. Detta minimerar de geografiska förseningarna och ger snabbare laddningstider.
 2. Ökad tillförlitlighet: Eftersom ditt innehåll sprids över flera servrar, om en server går ner, kommer andra att kunna ta över, vilket ger bättre upptid för din webbplats.
 3. Lastbalansering: Under hög trafik kommer CDNs att kunna hantera belastningen effektivare genom att dirigera trafiken till olika servrar.

Medan det finns gratis CDN-tjänster tillgängliga, kan en premiumtjänst erbjuda bättre prestanda, mer avancerade säkerhetsfunktioner och ytterligare anpassningsalternativ. Några populära premium CDN-tjänster inkluderar Cloudflare, KeyCDN och StackPath.

Övriga tips för snabbare prestanda

För att få din wordpress hemsida att fungera på toppnivå krävs det mer än bara bildoptimering, kodminimering och cache-strategier. Här följer några ytterligare rekommendationer för att verkligen finjustera din webbplats för maximal hastighet och prestanda.

Begränsa antalet plugins:

Plugins kan vara en riktig förmögenhet när det kommer till att lägga till funktionalitet på din webbplats. Men det finns en avvägning. Varje tillägg du installerar på din webbplats introducerar ytterligare kod, vilket kan påverka laddningstiderna. Några plugins kan till och med ha kod som är dåligt skriven eller inte optimerad för snabb prestanda.

För att hantera detta bör du:

 • Granska alla dina nuvarande plugins och bestäm om de verkligen är nödvändiga.
 • Undvik plugins som duplicerar funktionalitet.
 • Testa webbplatsens hastighet före och efter att du installerar ett nytt plugin för att se dess inverkan.

Uppdatera regelbundet:

Tekniken förändras konstant, och utvecklare jobbar ständigt på att förbättra sina produkter. Genom att hålla din WordPress-installation, dina teman och plugins uppdaterade garanterar du att du drar nytta av de senaste optimeringarna, buggfixarna och säkerhetsuppdateringarna.

 • Skapa en rutin för att regelbundet kolla efter uppdateringar.
 • Använd en testmiljö för att testa uppdateringar innan de används på din live-webbplats, för att försäkra dig om att de inte bryter något eller saktar ner din webbplats.

Överväg AMP:

Google’s Accelerated Mobile Pages (AMP) är ett öppet källkodsinitiativ som syftar till att göra webbupplevelsen snabbare för mobila användare. AMP-optimerade sidor laddar nästan ögonblickligen, vilket ger användare en smidig och mer engagerande upplevelse på både mobila och stationära enheter.

Fördelar med AMP:

  • Snabbare laddningstider på mobila enheter.
  • Potentiellt bättre sökrankning, eftersom Google prioriterar snabba webbsidor.
  • Reducerad bouncerate tack vare snabbare laddningstider.

 

Avslutande tankar

Att ha en snabb wordpress hemsida är inte bara bra för användarupplevelsen, men det kan också ha en positiv effekt på din SEO. Med ovanstående metoder kan du se märkbara förbättringar i din webbplats prestanda. Kom ihåg att regelbundet testa din webbplats hastighet och göra justeringar vid behov. Med rätt verktyg och metoder kan du ge dina besökare den snabba, smidiga upplevelse de förtjänar.