Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Strukturerad data – Allt viktigare för lyckad SEO

Strukturerad data – Allt viktigare för lyckad SEO

Strukturerad data, eller schema markup, spelar en avgörande roll inom sökmotoroptimering. För att synas på Google och andra sökmotorer behöver din webbplats erbjuda relevant och lättillgänglig information. Genom att använda schema markup kan du hjälpa sökmotorer att bättre förstå innehållet på din webbplats. Det leder till förbättrad synlighet och högre rankning i sökresultaten.

I denna artikel kommer vi att förklara vad strukturerad data är, hur sökmotorer använder datan och vilka fördelar det kan medföra för din webbplats synlighet och sökbarhet. Vi kommer att gräva djupare i ämnet och presentera praktiska metoder för att effektivt implementera schema markup.

Gå direkt till:

  1. Vad är strukturerad data?
  2. Hur fungerar strukturerad data?
  3. Testa strukturerad data
  4. Därför bör du använda strukturerad data

Vad är strukturerad data?

Strukturerad data är en metod för att organisera och märka information på webbplatser på ett strukturerat sätt, vilket gör det lättare för sökmotorer att förstå innebörden och sammanhanget i olika typer av innehåll. Genom att tillämpa strukturerad data kan webbplatsägare markera specifika bitar av information. Exempelvis produktpriser, recensioner, evenemangsdatum eller kontaktdetaljer, med hjälp av ett enhetligt format som sökmotorer kan tolka.

Exempel på schema markup

Ett vanligt exempel är användningen av schema.org-märkning, där webbplatsägare kan märka:

  • Produktinformation: Inklusive namn, beskrivning, pris och tillgänglighet.
  • Evenemangsinformation: Såsom datum, tid, plats och biljettpriser.
  • Recensioner och betyg: Genom att markera recensionspoäng och kommentarer.
Strukturerad data - recept

Exempel på schema markup – recept

Hur fungerar strukturerad data?

Strukturerad data fungerar genom att webbplatsägare lägger till specifika märkningar i HTML-koden som beskriver olika typer av information. Denna märkning gör det möjligt för sökmotorer att läsa och förstå innehållet på ett mer precist sätt. Till exempel kan en restaurang använda strukturerad data för att märka upp sin meny med detaljer som måltider, priser och beskrivningar. När en användare söker efter restauranger eller specifika måltider kan sökmotorn direkt visa relevanta delar av restaurangens meny i sökresultaten. På liknande sätt kan en e-handelswebbplats använda schema markup för att markera produkters betyg och recensioner. Detta gör det möjligt för sökmotorer att visa dessa recensioner direkt i sökresultaten, vilket ökar chansen att potentiella kunder klickar sig in på produktsidor för att läsa mer eller genomföra ett köp.

Exempel på kod

För att implementera strukturerad data på din webbplats är det viktigt att välja rätt typ av markering beroende på vilken typ av information du vill framhäva i sökresultaten. För mer detaljerad vägledning och för att välja rätt schema för din specifika användning, rekommenderas det att läsa Googles dokumentation om strukturerad data. Om ni sökmotoroptimerar en WordPress-hemsida, finns det ett brett utbud av plugin för att implementera strukturerad data.

<script type=“application/ld+json”>
{
"@context": "https://schema.org/",
"@type": "Recipe",
"name": "Chokladtårta",
"image": "https://example.com/photos/chokladtarta.jpg",
"author": {
"@type": "Person",
"name": "Anna Andersson"
},
"datePublished": "2024-07-08",
"description": "Recept på en läcker chokladtårta som alla kommer att älska!",
"recipeCategory": "Efterrätt",
"recipeCuisine": "Internationell",
"recipeYield": "1 tårta",
"recipeIngredient": [
"2 dl vetemjöl",
"2 dl socker",
"1 dl kakao",
"1 dl mjölk",
"100 g smör",
"2 ägg",
"1 tsk bakpulver",
"1 tsk vaniljsocker"
],
"recipeInstructions": [
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Förvärm ugnen",
"text": "Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en form."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Blanda ingredienser",
"text": "Blanda vetemjöl, socker, kakao och bakpulver i en skål."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Vispa ihop våta ingredienser",
"text": "Vispa ihop mjölk, smält smör, ägg och vaniljsocker i en annan skål."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Blanda ihop allt",
"text": "Tillsätt de våta ingredienserna gradvis till de torra, blanda till en jämn smet."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Grädda",
"text": "Häll smeten i formen. Grädda i ugnen i 30-35 minuter."
},
{
"@type": "HowToStep",
"name": "Kyla och servera",
"text": "Låt tårtan svalna i formen i 10 minuter innan den tas ur och får svalna på galler."
}
],
"nutrition": {
"@type": "NutritionInformation",
"calories": "250 kcal",
"fatContent": "12 gram"
},
"aggregateRating": {
"@type": "AggregateRating",
"ratingValue": "4.9",
"ratingCount": "100"
}
}
</script>

Vi kan schema markup.

Vi kan schema markup.

Optimera din webbplats med strukturerad data idag för att öka synligheten och förbättra din SEO-strategi. Kontakta oss för att få hjälp med att implementera schema markup på din webbplats!

Kontakta oss

Testa strukturerad data

För att din strukturerade data ska fungera optimalt, använd tillgängliga verktyg för testning och validering regelbundet. Det säkerställer korrekt implementering och förbättrad prestanda på din webbplats.

Google Search Console

Google Search Console är ett kraftfullt verktyg som inte bara hjälper dig att övervaka prestandan för din webbplats i sökresultaten, utan det erbjuder också verktyg specifikt för att testa och validera strukturerad data. Genom att använda Search Console kan du se hur Google tolkar och behandlar den strukturerade datan på din webbplats. Det ger dig insikter om eventuella fel eller förbättringar som behöver göras för att maximera effektiviteten i ditt schema markup.

När du använder Google Search Console för att testa schema markup, kan du identifiera och åtgärda potentiella problem tidigt. Detta kan inkludera felaktig formatering, saknade attribut eller andra tekniska problem som kan hindra sökmotorer från att korrekt tolka och visa din information i sökresultaten. Genom att regelbundet övervaka och optimera din strukturerade data med hjälp av Google Search Console, kan du säkerställa att din webbplats håller sig aktuell och synlig för din målgrupp.

Online verktyg

Att använda online-verktyg är ett annat effektivt sätt att validera din strukturerade data och säkerställa att den följer branschstandarder och bästa praxis. Ett rekommenderat verktyg är Schema.org Markup Validator, som är utvecklat av schema.org-konsortiet själva. Detta verktyg gör det möjligt för dig att enkelt klistra in din strukturerade data-kod och få omedelbara resultat och feedback om eventuella fel eller förbättringsförslag.

Genom att använda online-verktyg som Schema.org Markup Validator kan du säkerställa att din strukturerade data är korrekt implementerad och följer de senaste riktlinjerna. Detta hjälper till att förbättra chanserna för att din information visas korrekt och effektivt i sökresultaten, vilket kan leda till ökad synlighet och klickfrekvens på din webbplats.

Därför bör du använda schema markup

Strukturerad data gör det möjligt för sökmotorer att effektivare tolka och förstå innehållet på din webbplats. Därmed resulterar i mer exakt och informativ presentation av din information i sökresultaten, vilket kan locka fler besökare och förbättra klickfrekvensen (CTR). Genom att ge potentiella besökare mer detaljerad information direkt i sökresultaten ökar sannolikheten att de klickar på din länk.

Schema markup kan också stödja andra digitala marknadsföringsstrategier, såsom lokalt sök och riktade annonser. Genom att förbättra synligheten och tillgängligheten av din information kan du öka din webbplats auktoritet och trovärdighet i sökmotorernas ögon. Detta kan leda till långsiktiga fördelar som ökad trafik, förbättrad användarupplevelse och stärkt varumärkesexponering.