Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
Starta en WordPress blogg

Starta en WordPress blogg

Att starta en blogg har blivit ett populärt sätt att dela med sig av idéer, erfarenheter och kunskap med en global publik. WordPress är ett av de mest populära bloggverktygen tack vare dess användarvänlighet, flexibilitet och omfattande funktioner. I denna guide kommer vi att gå igenom stegen för att starta en WordPress-blogg, från att välja en domän till att publicera ditt första inlägg. Oavsett om du är en nybörjare eller har viss teknisk erfarenhet, kommer denna artikel att ge dig den information du behöver för att komma igång med din blogg.

Gå direkt till:

 1. Varför välja WordPress till din blogg?
 2. Skillnad mellan WordPress.com och WordPress.org
 3. Hur skapar jag en blogg?
 4. Tjäna pengar på din blogg

Varför välja WordPress till din blogg?

WordPress är ett open source-content management system (CMS) som lanserades 2003. Det har vuxit från att vara ett enkelt bloggverktyg till att bli en komplett plattform för webbplatser, med miljontals användare världen över. WordPress erbjuder både en självhostad version (WordPress.org) och en hostad version (WordPress.com), vilket ger användare flexibilitet beroende på deras behov och tekniska kunskaper.

Fördelar med att använda WordPress

 1. Användarvänlighet WordPress är känt för sin användarvänliga gränssnitt och enkelhet. Du behöver inte vara en teknisk expert för att skapa och hantera din blogg. Den intuitiva administrationspanelen gör det enkelt att lägga till nya inlägg, bilder och sidor.
 2. Flexibilitet och anpassningsbarhet WordPress erbjuder ett brett utbud av teman och plugins som gör det möjligt att anpassa din blogg precis som du vill ha den. Oavsett om du vill ha en enkel personlig blogg eller en omfattande företagswebbplats, finns det teman och plugins som kan uppfylla dina behov.
 3. SEO-vänlighet WordPress är byggt med SEO (Search Engine Optimization) i åtanke. Det finns många plugins, som Yoast SEO och Rank Math, som hjälper dig att optimera ditt innehåll för sökmotorer och förbättra din synlighet online.
 4. Stort community och support WordPress har en stor och aktiv användarbas. Det finns många resurser tillgängliga online, inklusive forum, kurser och dokumentation, där du kan få hjälp och stöd. Dessutom uppdateras plattformen kontinuerligt med nya funktioner och säkerhetsförbättringar.
 5. Kostnadseffektivitet Eftersom WordPress är open source är det gratis att använda. Även om du kanske vill investera i premiumteman, plugins eller professionell hjälp, kan du komma igång utan att behöva göra stora initiala investeringar.
 6. Skalbarhet WordPress kan växa med din blogg. Oavsett om du börjar med några få besökare eller planerar att ha tusentals, kan WordPress hantera det. Det finns hostinglösningar som kan skalas upp för att möta ökade trafikbehov utan att kompromissa med prestanda.

Skillnad mellan WordPress.com och WordPress.org

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org för att kunna välja den lösning som passar bäst för dina behov:

 • WordPress.com WordPress.com är en hostad plattform där din webbplats och innehåll lagras och hanteras av WordPress. Det är en enkel och bekväm lösning som tar hand om säkerhet, uppdateringar och hosting. Den grundläggande versionen är gratis, men har begränsningar vad gäller anpassning och funktionalitet. För att få tillgång till fler funktioner och anpassningsmöjligheter kan du välja en av deras betalda planer.
 • WordPress.org WordPress.org, även känt som självhostad WordPress, ger dig fullständig kontroll över din webbplats. Du behöver en egen domän och ett webbhotell för att använda WordPress.org, men i gengäld får du obegränsade anpassningsmöjligheter och tillgång till alla teman och plugins. Det är den bästa lösningen för dem som vill ha fullständig frihet och flexibilitet.
Marknadsför din blogg med SEO

Marknadsför din blogg med SEO

SEO handlar om att göra din blogg eller hemsida så sökmotorvänlig som möjligt. Detta innebär att använda relevanta nyckelord, skapa högkvalitativt innehåll och säkerställa att din webbplats är tekniskt optimerad. Kontakta oss så hjälper vi er att driva mer trafik!

Kontakta oss

Hur skapar jag en blogg?

Att starta en blogg kan verka överväldigande till en början, men genom att följa några enkla steg kan du snabbt komma igång. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig skapa din egen blogg i WordPress.

1. Välj webbhotell

Det första steget i att skapa en blogg är att välja ett pålitligt webbhotell. Webbhotellet är där din blogg kommer att bo och där alla dina filer och data lagras. Det finns många webbhotell att välja mellan, men här är några faktorer att tänka på:

 • Uptime och pålitlighet: Välj en leverantör med hög uptime-garanti för att säkerställa att din blogg alltid är tillgänglig.
 • Kundsupport: En bra kundsupport är avgörande, speciellt om du stöter på problem eller har frågor.
 • Pris: Jämför priser och vad som ingår i de olika paketen. Många webbhotell erbjuder rabatter för första året.
 • Användarvänlighet: Se till att webbhotellet erbjuder en användarvänlig kontrollpanel och enkel WordPress-installation.

Populära webbhotell för WordPress inkluderar Oderland, Inleed och Beebyte.

2. Registrera en domän

När du har valt ditt webbhotell är nästa steg att registrera en domän. Din domän är adressen som användarna kommer att använda för att hitta din blogg (t.ex. www.dinblogg.se). Följ dessa tips för att välja en bra domännamn:

 • Gör det enkelt att komma ihåg: Välj en domän som är lätt att stava och komma ihåg.
 • Håll det kort: Kortare domännamn är ofta enklare att skriva och minnas.
 • Undvik siffror och bindestreck: Dessa kan vara förvirrande och svåra att komma ihåg.
 • Undvik ÅÄÖ: Även om detta är helt okej rekommenderar vi att både köpa flera prefix av domänen. Exempelvis “domän.se” och “doman.se”.

Många webbhotell erbjuder domänregistrering som en del av deras tjänster, men du kan också använda separata domänregistratorer.

3. Installera WordPress

Med ditt webbhotell och domän på plats är det dags att installera WordPress. Många webbhotell har en ett-klicks installationsfunktion för WordPress, vilket gör processen mycket enkel. Här är de grundläggande stegen:

 • Logga in på ditt webbhotells kontrollpanel.
 • Leta efter en WordPress-installationsikon eller liknande.
 • Klicka på ikonen och följ instruktionerna för att installera WordPress.
 • Ange din domän, skapa ett användarnamn och lösenord för att administrera din blogg.

Efter installationen kommer du att kunna logga in på din WordPress-adminpanel genom att gå till www.dinblogg.se/wp-admin.

Skapa blogg i WordPress

4. Välj tema och plugins

Nu när WordPress är installerat kan du börja anpassa din blogg genom att välja ett tema och installera plugins. Ett tema bestämmer din bloggs utseende och layout, medan plugins lägger till funktionalitet och extra funktioner.

 • Välj ett tema: Gå till Utseende > Teman i din WordPress-adminpanel. Du kan välja från tusentals gratis teman eller köpa ett premiumtema från webbplatser som ThemeForest.
 • Installera plugins: Gå till Plugins > Lägg till ny i din WordPress-adminpanel. Sök efter och installera nödvändiga plugins som SEO-verktyg, säkerhetsplugins och kontaktformulär.

5. Börja skriva

Nu är det dags att börja skapa innehåll för din blogg. Att skriva engagerande och värdefullt innehåll är nyckeln till att locka och behålla läsare.

 • Skapa ett nytt inlägg: Gå till Inlägg > Lägg till nytt i din WordPress-adminpanel.
 • Skriv engagerande rubriker: En bra rubrik fångar läsarens uppmärksamhet och uppmuntrar dem att läsa vidare.
 • Använd bilder och multimedia: Inkludera bilder, videor och andra multimediaelement för att göra dina inlägg mer intressanta.
 • Optimera för SEO: Använd relevanta nyckelord och skriv metabeskrivningar för att förbättra din synlighet i sökmotorer.

När du är nöjd med ditt inlägg klickar du på “Publicera” för att göra det tillgängligt för dina läsare.

Tjäna pengar på din blogg

Att tjäna pengar på din blogg är inte bara möjligt, det är också ett utmärkt sätt att göra din passion till en inkomstkälla. Här är några populära metoder för att monetarisera din blogg:

 1. Affiliate-marknadsföring: Rekommendera produkter eller tjänster och tjäna en provision för varje försäljning som genereras via dina unika länkar.
 2. Annonsering: Placera annonser på din blogg genom program som Google AdSense och tjäna pengar per klick eller visning.
 3. Sponsrade inlägg: Samarbeta med företag för att skriva inlägg som marknadsför deras produkter eller tjänster mot betalning.
 4. Sälj digitala produkter: Skapa och sälj exempelvis e-böcker, onlinekurser eller nedladdningsbara guider.
 5. Medlemskap och premiuminnehåll: Erbjud exklusivt innehåll till betalande medlemmar.

Genom att kombinera flera av dessa strategier kan du skapa en diversifierad inkomstkällor och maximera din bloggs intäkter.