Kontakta oss Navigera på webbplatsen Navigera
WordPress som CMS – Hantera och bygg innehåll

WordPress som CMS – Hantera och bygg innehåll

WordPress har revolutionerat webbplatsutveckling genom att erbjuda ett kraftfullt och användarvänligt Content Management System (CMS). Med dess mångsidighet, anpassningsbarhet och stora community har WordPress blivit det föredragna valet för allt från enkla bloggar till komplexa företagswebbplatser världen över.

I denna guide kommer vi att redogöra varför WordPress är så populärt som CMS, hur du kan dra nytta av dess funktioner för att skapa en professionell webbplats, och vilka steg du behöver ta för att komma igång. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren webbutvecklare, kommer denna artikel ge dig de insikter och verktyg du behöver för att lyckas med WordPress som din CMS-plattform.

Gå direkt till:

 1. Vad är ett CMS?
 2. Varför WordPress som CMS?
 3. Priser, licenser och drift av WordPress
 4. Slutord om WordPress CMS

Vad är ett CMS?

Ett Content Management System (CMS) är en mjukvaruplattform som låter användare skapa, redigera och hantera digitalt innehåll på webben utan tekniska kunskaper. Med ett CMS kan användare hantera och publicera webbplatsinnehåll, organisera det i hierarkier samt kontrollera webbplatsens utseende och funktionalitet.

Fördelar med ett CMS

Ett CMS erbjuder flera fördelar jämfört med att bygga och underhålla en webbplats manuellt:

 • Användarvänlighet: CMS-plattformar som WordPress erbjuder en intuitiv användargränssnitt som gör det möjligt för användare att snabbt och enkelt publicera innehåll utan att behöva koda.
 • Hantering av innehåll: Användare kan enkelt organisera och redigera innehåll genom att använda olika redigeringsverktyg och funktioner som är inbyggda i CMS-plattformen.
 • Skalbarhet: CMS-plattformar är skalbara, vilket innebär att de kan hantera allt från små bloggar till stora företagswebbplatser med tusentals sidor och komplexa funktioner.

Typer av innehåll som kan hanteras

Med ett CMS som WordPress kan olika typer av innehåll hanteras effektivt, inklusive:

 • Text och artiklar: Textinlägg, blogginlägg, nyhetsartiklar, sidor etc.
 • Bilder och multimedia: Möjligheten att ladda upp och hantera bilder, videor och ljudfiler direkt i CMS-plattformen.
 • Dokument: Möjlighet att ladda upp och dela PDF-filer, presentationsfiler och andra dokument.

Varför WordPress som CMS?

WordPress har etablerat sig som det mest populära Content Management System (CMS) i världen, och detta beror på flera avgörande faktorer som gör det till det föredragna valet för webbplatsutveckling.

Användarvänlighet och flexibilitet

WordPress erbjuder en exceptionell användarupplevelse tack vare sitt intuitiva gränssnitt och enkla innehållshantering. Denna plattform passar både nybörjare och erfarna användare. Med dess stora utbud av teman och tillägg kan du enkelt anpassa och utvidga din webbplats utan att behöva koda från grunden.

Gemenskap och stöd

WordPress har en enorm gemenskap av utvecklare, designers och användare över hela världen. Detta innebär att du har tillgång till omfattande stöd, resurser och dokumentation för plattformen. Oavsett om du behöver hjälp med att lösa ett problem eller vill lära dig mer om avancerade funktioner, finns det alltid någon inom WordPress-gemenskapen som kan hjälpa dig.

Mångsidighet och skalbarhet

Från en enkel blogg till en komplex e-handelswebbplats eller företagswebbplats är WordPress extremt mångsidigt och skalbart. Du kan enkelt anpassa din webbplats efter dina specifika behov och växa med plattformen när ditt företag expanderar. Dess flexibilitet låter dig integrera olika typer av innehåll och funktioner för att uppnå dina mål online.

SEO-vänlighet

WordPress är känt för att underlätta sökmotoroptimering. Det finns en mängd olika tillägg och verktyg tillgängliga som kan hjälpa dig att optimera din webbplats för sökmotorer som Google. Från enkel meta-tag optimering till avancerade SEO-analyser och schemalagda inlägg, WordPress gör det enkelt att hantera och förbättra din webbplats ranking i sökresultaten.

Uppdatering och säkerhet

WordPress-teamet arbetar ständigt med att förbättra plattformens prestanda, säkerhet och användarvänlighet genom regelbundna uppdateringar. Dessutom finns det en mängd säkerhetstillägg och riktlinjer som hjälper till att skydda din webbplats mot potentiella hot och sårbarheter.

Ekonomiskt fördelaktigt

Att använda WordPress som ditt CMS är kostnadseffektivt jämfört med att bygga och underhålla en egen webbplattform från grunden. De flesta av dess grundläggande funktioner och tillägg är gratis att använda, vilket gör det till ett idealiskt val för småföretag, entreprenörer och hobbyister med begränsad budget.

Vill ni att er WordPress sajt ska synas mer?

Vill ni att er WordPress sajt ska synas mer?

Optimera er webbplats med WordPress, det mest populära Content Management System (CMS) i världen. Kontakta oss idag för att få hjälp med att maximera er synlighet och nå era mål online!

Kontakta oss

Priser, licenser och drift av WordPress

WordPress är ett open source CMS som distribueras under GNU General Public License (GPL). Detta innebär att kärnkoden är fri att använda, studera, modifiera och distribuera enligt licensens villkor. Denna öppna källkod gör WordPress till ett populärt val för webbutvecklare som vill ha flexibilitet och kontroll över sin webbplats.

Teknisk grund och komponenter

WordPress är huvudsakligen baserat på PHP-programmeringsspråket och använder HTML och CSS för att rendera webbsidorna. Det lagrar allt innehåll, inklusive text, bilder och multimedia, i en databas. Vanligtvis används MySQL som standarddatabas, vilket är en vanlig kombination i webbutveckling.

Kostnader att ta hänsyn till

När du använder WordPress, måste du överväga följande kostnader för att få din igång din webbplats:

 • Domännamn: Kostnaden för att registrera och äga domännamnet för din webbplats. Detta är den unika adressen som användare skriver in i webbläsaren för att nå din webbplats, t.ex. www.dinwebbplats.se.
 • Webbhotell: En plats på internet där din webbplats lagras och görs tillgänglig för besökare. Webbhotellstjänster erbjuder utrymme på sina servrar samt nödvändiga funktioner som säkerhetskopiering, säkerhet och support.
 • Eventuella teman: WordPress-teman styr utseendet och layouten för din webbplats. Det finns både gratis och premiumteman tillgängliga, där premiumteman vanligtvis erbjuder mer avancerade funktioner och anpassningsalternativ.
 • Eventuella plugins: Plugins är tillägg som lägger till extra funktionalitet till din WordPress-webbplats, såsom SEO-optimering, kontaktformulär, brandväggar etc. Precis som teman finns det både gratis och betalda plugins tillgängliga.

Slutord om WordPress CMS

Även om WordPress erbjuder många fördelar, finns det också risker att ta hänsyn till, särskilt när det handlar om att köpa en färdigbyggd hemsida. Många webbyråer kan frestas att ta genvägar, vilket kan leda till att sidor inte är framtidssäkrade. Detta kan medföra risker som spridning av skadlig kod, problem med uppdateringar och andra säkerhetsproblem.

Detsamma gäller om du bygger din webbplats själv. Användning av teman och plugins som inte är kompatibla eller som saknar ett aktivt community kan leda till felaktiga inställningar och säkerhetshål.

För att undvika dessa problem är det viktigt att noggrant överväga vilken leverantör du köper din hemsida från och vilka teman och plugins som används. Välj oss på Exacta för att säkerställa att din WordPress-installation är välskött och uppdaterad. Genom att ta dessa försiktighetsåtgärder kan du maximera fördelarna med WordPress som CMS.